• Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  • Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  1. Luuk Gruwez

Luuk Gruwez

Luuk Gruwez (Kortrijk, 9 augustus 1953) is een Vlaams dichter, prozaïst en essayist. Hij volgde het middelbaar onderwijs in het Damiaancollege en Germaanse filologie aan de KULAK, telkens te Kortrijk. Hij wordt licentiaat in de Germaanse talen aan de K.U.Leuven.

In 1976 verruilt hij het West-Vlaamse Kortrijk voor Hasselt. Daar verdient hij als leraar de kost tot aan zijn loopbaanonderbreking in 1995 naar aanleiding van het verwerven van een schrijversbeurs. 

Hij is nu als fulltime-schrijver werkzaam met dichtbundels en proza en daarnaast columns, eerst wekelijks in De Standaard, vanaf 2001 tot 2003 maandelijks in De Morgen. 

Gruwez' werk wordt wel eens tot de neoromantiek gerekend, een stroming die als reactie op het nieuw-realisme van de jaren '60 weer aandacht opeiste voor de grote gevoelens omtrent leven, liefde, ziekte, vergankelijkheid en dood. Bij Luuk Gruwez gaat deze vorm van romantiek altijd gepaard met een flinke portie (zelf)ironie. 

In zijn latere poëzie valt op dat de onderwerpkeuze breder wordt en de vorm verhalender. 

In 2009 krijgt hij van het publiek de Herman de Coninckprijs voor zijn gedicht 'Moeders'. Als erkenning hiervoor krijgt Gruwez op 11 juli 2010 de culturele trofee van de gemeente Deerlijk, alwaar hij zijn jeugd doorbracht. Tuur Florizoone en Jessa Wildemeersch zetten de genomineerde gedichten op muziek. 

Nog in 2009 neemt hij het gedichtendagessay voor zijn rekening met Pizza, peperkoek & andere geheimen. 

Sedert 2004 is Luuk Gruwez - net als medicus Yves Benoit - ereburger van de gemeente Deerlijk.

Bron: Wikipedia

Meer over Luuk Gruwez

Resultaten voor "Luuk Gruwez"

25 resultaten

Filteren
24 van 25 resultaten getoond