• Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
 • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
 • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
 • Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
 • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
 • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
 1. Muziek
 2. Klassieke muziek
 3. Solo violin sonatas

Solo violin sonatas

Linus Roth
€ 21,99
+ 21 punten
Eenvoudig bestellen
Veilig betalen
Gratis thuislevering vanaf € 25 (via bpost)
Gratis levering in je Standaard Boekhandel

Omschrijving

De cyclus van zes sonates en partita’s voor viool solo van Johann Sebastian Bach behoort waarschijnlijk tot de krachtigste en belangrijkste composities in de muziekgeschiedenis. Dat moet de befaamde Duitse violist Linus Roth ook gedacht hebben toen hij besloot deze cyclus op te nemen. Dit album met drie vioolsonates, is het eerste in de reeks van sonates en partita’s van Bach die hij gaat uitbrengen.

Deze werken horen bij Linus Roth. Hij leerde de Gigue van de E-majeur Partita spelen toen hij negen jaar was. Op zijn twaalfde ging hij door met de eerste Fuga in G mineur om op vijftienjarige leeftijd de Ciaconna - al een universum op zich - aan te pakken. Met zeventien jaar had Roth het gehele oeuvre ingestudeerd. Waarna hij het geluk had in deze muziek te kunnen groeien door de opmerkelijke stukken veelvuldig te vertolken tijdens zijn optredens.

Bach voltooide de Zes Solosonates en Partita's in 1720 in Koethen toen hij daar tot dirigent van het hof werd benoemd. Het was het enige ambt dat hij bekleedde waarin hij zich niet uitsluitend inzette voor 'musica sacra'. Toch volgen de drie solosonates de vorm van de zogenaamde 'Sonata da Chiesa' of Kerksonate. Zij bestaan elk uit vier bewegingen in de ordening langzaam-snel-langzamer-snel/ler. Het eerste deel is een vrije prelude met een improvisatiekarakter, gevolgd door een vierstemmig Fuga. Het derde deel is liedachtig en het vierde lijkt op een briljante Toccata.

Op de omslag van de partituur schreef Bach niet 'Zes Solo’s', maar 'Sei Solo' in het Italiaans. Wat twee betekenissen kan hebben. Het woord 'Sei' kan zowel met het getal zes vertaald worden, als met 'Je bent'. 'Je bent alleen' - Het is niet waarschijnlijk dat Bach zoiets belangrijks aan het toeval overliet of een simpel woordspelletje speelde. Deze vermelding – als je dat al kunt zien als een geheugensteuntje van de componist voor de vertolker – moet serieus genomen worden. Linus Roth heeft het altijd gezien als een uitnodiging om de muziek zo te spelen als de noten het toelaten, wat voor hem leidend werd in zijn zoektocht naar zijn eigen interpretatie.

Deze opname werd gemaakt tijdens de lockdown met al zijn beperkingen. Dat bood Linus de kans zich te verliezen in een spirituele vrijheid, wat hem bij de voorbereiding op deze opname persoonlijk enorm heeft geholpen. Niet alleen zijn leraren en de interpretaties van grote violisten hadden een enorme invloed op de wijze waarop Linus Roth Bach speelt, maar ook zijn betrokkenheid bij de oorspronkelijke tekst en de historische uitvoeringspraktijk.

Linus Roth heeft een passie voor kamermuziek. In 2006 won hij een belangrijke prijs in de wereld van de klassieke muziek: de Echo Klassik. In één klap was hij bekend en maakte hij furore als een van de interessantste violisten van zijn generatie. "De door god gezonden Linus Roth, betovert zijn publiek met zijn meer dan 300 jaar oude Stradivarius, zijn soms zijdezachte toon, zijn ritmische precisie en zijn voelsprieten voor muzikaal voorwaardelijke klankschakeringen en kleurnuances.", schrijft Die Welt. In 2017 kreeg hij zijn tweede Echo Klassik voor zijn opname van de vioolconcerten van Sjostakovitsj en Tsjaikovski met het London Symphony Orchestra onder leiding van Thomas Sanderling. Linus Roth speelde als solist bij vele toonaangevende orkesten. Roth treedt niet alleen op met standaardrepertoire, maar zet zich ook in voor nagenoeg vergeten werken en componisten. Hij speelt op een Stradivarius viool 'Dancla' uit 1703, in bruikleen van de muziekstichting van de L-Bank Baden-Württemberg. In zijn vrije tijd houdt Roth van fitnesssporten van alle soorten, reizen, uit eten gaan en houdt hij van varen rond de Middellandse Zee. Hij woont al vele jaren in München.

Afspeellijst

1. Violin sonata no. 1 in g minor, bwv 1001 - i. adagio
2. Violin sonata no. 1 in g minor, bwv 1001 - ii. fuga
3. Violin sonata no. 1 in g minor, bwv 1001 - iii. siciliana
4. Violin sonata no. 1 in g minor, bwv 1001 - iv. presto
5. Violin sonata no. 2 in a minor, bwv 1003 - i. grave
6. Violin sonata no. 2 in a minor, bwv 1003 - ii. fuga
7. Violin sonata no. 2 in a minor, bwv 1003 - iii. andante
8. Violin sonata no. 2 in a minor, bwv 1003 - iv. allegro
9. Violin sonata no. 3 in c major, bwv 1005 - i. adagio
10. Violin sonata no. 3 in c major, bwv 1005 - ii. fuga
11. Violin sonata no. 3 in c major, bwv 1005 - iii. largo
12. Violin sonata no. 3 in c major, bwv 1005 - iv. allegro assai

Specificaties

 • Productcode (EAN): 0608917722628
 • Verschijningsdatum: 3/09/2021
 • Record label: EVIL PENGUIN
 • Type: Audio
 • Uitvoering: CD
 • Taal: Onbepaald
Toon meer

Beoordelingen

Uitgebreide specificaties

Betrokkenen

 • Artiest(en): Linus Roth
 • Record label: EVIL PENGUIN

Inhoud

 • Taal: Onbepaald

Eigenschappen

 • Productcode (EAN): 0608917722628
 • Verschijningsdatum: 3/09/2021
 • Uitvoering: CD