• Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  • Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  1. Home
  2. Tom Lanoye

Tom Lanoye

Tom Lanoye (Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Zijn naam wordt uitgesproken op zijn Frans: /l?nwa/.Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij ging in Sint-Niklaas naar het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College. Dit was toen nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Tom Lanoye studeerde af met een scriptie, getiteld De poëzie van Hans Warren. 

In 1982 was Lanoye uitgever en redacteur van het blad 't Zwarte Gat. Van dit blad verschenen slechts vier afleveringen. Bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2000 was Lanoye lijstduwer bij Agalev, om de strijd tegen het Vlaams Blok kracht bij te zetten. 

In 2003 werd Lanoye de eerste stadsdichter van Antwerpen, de eerste Vlaamse gemeente waar het stadsdichterschap werd ingevoerd. Gedurende de twee jaar van zijn stadsdichterschap schreef hij 13 gedichten en menige speech, later gebundeld in de gelegenheidsuitgave Stadsgedichten. 

Naast schrijver is Lanoye ook ondernemer, zijn onderneming heet L.A.N.O.Y.E. nv. 

Tom Lanoye komt vaak op zowel de radio als op televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt hij op in theaters. Door zijn harde en rake uitspraken staat Lanoye vaak in de publieke belangstelling. Hij identificeert zichzelf als atheïst. 

Lanoye leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad (Zuid-Afrika). Zijn literair werk is in meer dan tien talen gepubliceerd of opgevoerd.

Bron: Wikipedia

Meer over Tom Lanoye

Resultaten voor "Tom Lanoye"

52 resultaten

Filteren
24 van 52 resultaten getoond