• Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  • Afhalen na 30 minuten in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 25
  • Ruim aanbod met meer dan 10 miljoen producten
  1. Home
  2. Paul Van Loon

Paul Van Loon

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf "grumor": griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook het kleine heksje Foeksia behoort na het verschijnen van een bioscoopfilm tot zijn bekendere creaties.
Van Loon zit al dertig jaar in het vak en hij heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven, waaronder Duitsland, Frankrijk,Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje en Japan.
In zijn jeugd had Van Loon al interesse in fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de boeken van Tolkien, Bram Stoker, en H.P. Lovecraft, maar ook verhalen over lokale sagen en legenden zoals Het Limburgs Sagenboek. Hij had echter niet de intentie om schrijver te worden, maar ging na de middelbare school een opleiding tot illustrator volgen aan de Kunstacademie in Den Bosch. Van Loon voltooide deze studie echter niet. Wel bedacht hij voor zichzelf geregeld verhalen bij de tekeningen die hij tijdens zijn studie maakte. Nadat hij in 1977 een van deze verhalen had opgestuurd naar hetBrabants Nieuwsblad, kreeg hij al snel het verzoek om meer verhalen daar zijn eerste erg populair bleek bij lezers. Van Loon ging op dit verzoek in en schreef meer verhalen. Ook andere bladen en tijdschriften toonden interesse in zijn werk, zoals Donald Duck, Okki, Taptoe en Ezelsoor.
In 1983 verscheen Van Loons eerste boek. Aanvankelijk illustreerde hij zijn boeken nog zelf, maar naarmate hij zich meer en meer op het schrijven ging richten namen andere tekenaars dit werk over. Veel van zijn boeken zijn geïllustreerd door Hugo van Look. Begin jaren 90 werd Van Loon benoemd tot voorzitter van het Griezelgenootschap. In 1997 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk LYC-DROP, dat later uitkwam onder de titel Wolven in de stad.
Op zaterdag 23 februari 2008 werd in Burgers' Zoo in Arnhem onderscheiden en benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
In juni 2009 won Paul van Loon voor de 10e keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.
Naast schrijver is Van Loon ook gitarist. Hij had met collega-schrijver/gitarist Bies van Ede een eigen band waarmee hij de CD De Magische Griezeltoer opnam. Na het vertrek van Van Ede werd de band omgedoopt tot Paul van Loon & Ander Gespuis, welke in augustus 2011 werd opgeheven na de dood van toetsenist Rick Duijn. In 2012 richtte hij de kinderboekenband "Paul van Loon & Andere Snuiters" op.
Van Loon is getrouwd en heeft een dochter. 

Bron: Wikipedia.

Meer over Paul Van Loon

Resultaten voor "Paul Van Loon"

111 resultaten

Filteren
24 van 111 resultaten getoond